Θετική η επιδότηση Αυγούστου, ανησυχητικές οι ανοδικές τιμές της κιλοβατώρας

Η εξαγγελία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα για την επιδότηση του Αυγούστου (ύψους 1,136 δισ. ευρώ) στην ηλεκτρική ενέργεια που θα απορροφήσει το 90% των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια, του 80% των αυξήσεων στους μικρομεσαίους, κ.λπ., με αποτέλεσμα η τιμή της κιλοβατώρας να φθάσει τα 15 ως 17 λεπτά, είναι θετική.

Ανησυχία ωστόσο προκαλούν οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Αύγουστο και κυμαίνονται γύρω στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα (χωρίς επιδοτήσεις, πάγια κ.λπ.). Αυτή η τιμή είναι περίπου πενταπλάσια της τιμής που στοίχιζε η κιλοβατώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και αυξημένη κατά 50% από την τιμή του Ιουνίου 2022 (30 – 35 λεπτά).

Ο πενταπλασιασμός της τιμής του ρεύματος (πριν τις επιδοτήσεις) επιβάλει την λήψη δομικών και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα μειώσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέτοια μέτρα, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του ρεύματος που να μην εξαρτάται από τον ακριβότερο παραγωγό, που σήμερα είναι το φυσικό αέριο.
  • Η μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, που σήμερα 25/7 ανέρχεται στο 48% του συνολικού μίγματος.
  • Η αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη που σήμερα ανέρχεται στο 19%, και,
  • Η απαλλαγή της Ελλάδας από τον φόρο άνθρακα μέχρι να σταματήσουμε να κατέχουμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ενεργειακής φτώχειας.

Δεδομένων των ραγδαίων επικείμενων εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είναι κρίσιμη η έγκαιρη προώθηση μιας πολύ-επίπεδης συντεταγμένης δέσμης μέτρων που θα αποσοβήσει τον κίνδυνο μιας ενεργειακής (και οικονομικής) κατάρρευσης.    

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι μελετητικός φορέας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και υποστηρίζει επιστημονικά τη ΓΣΕΒΕΕ.

 

Το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ είναι εκπαιδευτικό κέντρο, πανελλαδικής εμβέλειας και του έχει χορηγηθεί άδεια Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2