Συνάντηση Προεδρείου ΓΣΕΒΕΕ με Τομέα Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ

Στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 10/01/2020, συνάντηση εργασίας του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με τον Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναλυθούν κρίσιμες περιοχές ενδιαφέροντος  για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από τη ΓΣΕΒΕΕ παρέστησαν ο Πρόεδρος Γ. Καββαθάς, ο Α’ Αντιπρόεδρος Δ. Βαργιάμης, ο Γεν. Γραμματέας  Α. Νικολόπουλος, ο Ταμίας Κ. Σταυρουλάκης, , Ο Αν. ταμίας Δ. Μουστάκας και ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Θ. Παγιάτης.  

Εκ μέρους του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν ο Τομεάρχης Οικονομίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ν. Παππάς, ο Αν. Τομεάρχης και Βουλευτής Γ. Τσίπρας, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ κος Ν. Σκορίνης και ο συνεργάτης του Τομεάρχη κος Π. Μελαχροινός.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κος Γ. Καββαθάς υπογράμμισε το θεσμικό και κριτικά εποικοδομητικό ρόλο που ασκεί η Συνομοσπονδία διαχρονικά στην αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών ανεξαρτήτως διακυβέρνησης. Έθεσε το ζήτημα της ισότιμης μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για όλες τις επιχειρήσεις  ενώ αναφέρθηκε και σε ειδικά ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις ασθενείς τάσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, παρά τη θετική ψυχολογία που υφίσταται σήμερα, στη μικρή επίπτωση που αναμένεται να έχουν τα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και το πάγωμα των εργαλείων υποστήριξης των ΜΜΕ, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα που θα έχει η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια και επισήμανε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Ο Γεν. Γραμματέας κος Α. Νικολόπουλος  έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης και συνεργασίας Πολιτείας και Ινστιτούτων για την ανάπτυξη πολιτικών για τις ΜΜΕ, ενώ ο Αντιπρόεδρος κος Δ. Βαργιάμης έθεσε την αναγκαιότητα της ύπαρξης διευρυμένου  διαλόγου για ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων ΕΣΠΑ αλλά και ειδικά για τις ενεργειακές παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Τομεάρχης Οικονομίας κος Ν. Παππάς που επισήμανε την ανάγκη παραγωγικής συνεργασίας για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την εγχώρια παραγωγή, τις μικρές επιχειρήσεις και το συνολικό οικοσύστημα κοινωνίας- οικονομίας- πολιτών- επιχειρήσεων. Ο κος Γ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του ανασχεδιασμού των προγραμμάτων για την τεχνική εκπαίδευση, ενώ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας κος Ν. Σκορίνης υπογράμμισε την αξία της εμβάθυνσης των συμπερασμάτων των περιφερειακών συνεδρίων και της συμπερίληψης των σύγχρονων τάσεων που θα ενισχύσουν την εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα. 

Οι δυο πλευρές επισήμαναν από κοινού την αξία της θεσμικής συνεργασίας και τακτικής ανταλλαγής απόψεων σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη για την ομαλή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια φάση σταθερής και ισόρροπης αναπτυξιακής πορείας.